Bosatlas herschrijft geschiedenis 2008 over AmsterdamseVijzelgracht, en Groningen?

8 februari 2017 Door Helena

bostatlas vijzelgracht / groningen verzakte woningen

Een echte ‘De Bosatlas van Amsterdam’. Als inwoonster van Amsterdam, met het geluk van de geboorte van drie zonen in de mooie stad, blader ik met nieuwsgierig plezier het boek door. Geïntresseerd en leergierig lees ik vluchtig de feiten door. Tot ik stuit op ‘verkeer en vervoer – Metro’. Teruggegrepen wordt naar de lekkage in de damwanden tijdens de bouw van de NZ/lijn op de Vijzelgracht die leiden tot verzakkingen van de panden aan de Vijzelgracht in 2008. Tot mijn ontsteltenis zie ik dat wat zo’n impact op mij en mijn gezin heeft gehad helemaal nooit heeft plaatsgevonden.

Noch voor mijn achterburen en andere buren heeft de chaos waar ze compleet door werden overvallen nooit plaatsgevonden in hun leven…

Na de dag dat het plaatsvond, 11 september 2008, werd me op de route naar ‘waar naartoe met ons gezin’ het gesjoemel steeds duidelijker. Ons gezin stond op straat en werd de toegang tot ons thuis ontzegd door politie en brandweer van Amsterdam in verband met instortingsgevaar van het huis door de bouw van de Noord/Zuidlijn voor ons huis. Als vrienden bekenden vroegen wat vind je het ergst van het verzakkingsavontuur antwoordde ik met schroom dat ik het eigenlijk nog steeds niet wilde geloven dat mijn eigen stad, waar mijn kinderen opgroeien en ik vertrouwen in heb, er eigenlijk niet ‘aan’ wilde. De stelling was; het zou niet gebeuren, het mocht niet gebeuren dus hebben de verzakkingen van de huizen ook nooit plaatsgevonden. Op een paar na dan.

De Bosatlas, uitgeverij Noordhoff, stond voor mij symbool voor ‘dit zijn de feiten, zo is het en niet anders’. Blijkbaar naïef van mij om dat te geloven, kinderonbevangenheid? De Bosatlas publiceert ‘het gevoel’ zoals Amsterdam het wil; het het zou niet, het mocht niet, bij een paar huizen is het dus niet gebeurt. Mijn hart gaat uit naar Groningen. Zoveel huishoudens, gezinnen, ik ben bang dat ook zij niet gehoord worden of wel maar dan gekleurd door het oor dat suggereert te luisteren. Opdat het daarna full colour gedrukt kan worden ingekleurd zoals de feiten het best overkomen voor bestuurders, een beetje minder dan de waarheid.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren