Archief: De nieuwe VijzelCourant, de krant van postcode 1017 Amsterdam

cover De nieuwe VijzelCourant no. 2, 2023

De nieuwe VijzelCourant editie 2, 2023, de krant van postcodegebied 1017 Amsterdam-Centrum

Het enige constante is de verandering

En verandering die hebben wij ook. Medehoofdredacteur Jolanda Janssen gaat het wat rustiger aan doen. Zij is uit de hoofdredactie gestapt om vaste medewerker te worden. Wij danken haar voor haar inzet de afgelopen vier jaar. En wensen haar een heerlijke tijd die hiermee vrij komt.

Wat een constante is dat we kunnen rekenen op onze vaste redactiemedewerkers. Vol ijver is een ieder weer aan het werk gegaan om zijn/haar klus te klaren voor dit nummer. Dat we altijd kunnen rekenen op ieders professionele benadering voelt als een privéfeestje achter de computer als de bijdrages binnen lopen. Daarna staan er weer anderen op. Om te redigeren en te starten met de opmaak.

Uitbreiding redactie

En … we groeien door. Meike van der Ploeg, studente journalistiek, is na een kennismakings gesprek direct aan de slag gegaan (zie pag. 4 en de citaat van de schilder). Ze is een heel energieke dame vol met goede zin. Titia de Voogt is als tegenlezer aangeschoven. Fijn is dat, wij kennen de teksten aan het eind zo goed dat we de missende kleine puntjes op de i niet altijd meer zien na de opmaak.

We kunnen nog zo ons best doen, maar hij moet wel bij je bezorgd worden. Hannah en Hein hebben bij jullie de krant gebracht. Betrokken kinderen uit de buurt die wat bij verdienen. Zij kunnen nog wel wat hulp gebruiken. We willen graag dat de krant door heel de buurt gedragen wordt. Figuurlijk maar hier ook in letterlijke zin. Al jong leren je in te zetten voor de buurt en de maatschappij en daar ook wat mee verdienen moet toch leuker zijn dan de schappen te vullen bij de Albert Heijn? Lijkt ons zo.

En zo ligt de krant er weer en wij genieten van onze samenwerking en het gemeenschappelijke resultaat. We hopen dat je deze krant weer mooi en interessant vindt.

Veel lees- en kijkplezier, Helena van Gelder, namens de voltallige redactie.

cover 1, 2023 De nieuweVijzelCourant

De nieuwe VijzelCourant editie 1, 2023, de krant van postcodegebied 1017 Amsterdam-Centrum

2022, jaargang 4

De nieuwe VijzelCourant editie 4, 2022, de krant van postcode 1017 Amsterdam-Centrum


cover De nieuwe VijzelCourant no.3, 2022

De nieuwe VijzelCourant no. 3, 2022, de krant van postcode 1017 Amsterdam-Centrum

Vrij & genieten

Wat is het een mooie zomer in de stad. Op straten, pleinen en in grachten vieren we buurtfeesten, straatfeesten en verjaardagen. We maken boottochtjes met vrienden, familie en kennissen of duiken het theater of de bioscoop in. Omdat we het kunnen; het is allemaal in de buurt te vinden en te doen. Niet te vergeten één van de grootste Amsterdamse feesten, de Pride, brandde ook weer los – voor de 25e keer – met een recordaantal bezoekers. Is het feest op zijn toppunt geweest dit jaar? We vragen het aan de mensen om ons heen. Iedereen leeft zijn eigen leven en heeft zijn eigen verhaal. Wij zoeken graag de verhalen op in onze bijzondere buurt met al die verschillende levens. Er zijn er genoeg, we schrijven ze op. In de hoop vrij van zorgen, vrij van regels, vrij van angst voor oorlog of corona door te kunnen gaan.

Veel leesplezier, de redactie. 

Ook de afgelopen tijd hebben we donaties ontvangen, veel dank daarvoor!
Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: Bodyspice.nl, Buffet van Odette, de Groenwinkel, gemeente Amsterdam, Hard Rock hotel / Café American, pateserie Holtkamp, Stichting Gijzelgracht, ABS, sociëteit Kring, cafe Krom, café Mulder, uitgever prre*, Stadsgoed Amsterdam, Jan Star, Floris Tilanus, mail&female, Movement Amsterdam, my home, uitvaartbegeleiding rooshert, BIZ Utrechtsestraat, architectenbureau Vroom, Biz Vijzel.

cover De nieuwe VijzelCourant no. 2 2022

De nieuwe VijzelCourant no.2, door de brievenbussen in week 19 & 20.

Ups en downs

Wat is er een hoop gebeurd sinds het vorige nummer. Grote dingen, op wereldniveau: Poetin verklaarde de oorlog aan Oekraïne, met desastreuze gevolgen.

In ons eigen land zijn de cornomaatregelen afgeschaft. We kunnen samen weer de Tweede Wereldoorlog herdenken en vieren dat we in vrijheid leven. Koningsdag was een groot feest.

Ondertussen gaat het dagelijkse leven gewoon door, met al zijn ups en downs. De boodschappen worden duurder. Je bezuinigt hier en daar op elektriciteit. De ‘iepensneeuw’ dwarrelt zo je hal weer in. De toeristen zijn weer terug en de horeca draait op volle toeren. We worden overvallen door kleine meevallers, ongelukken, geboorte en sterfelijkheid.

En er komt een straatfeest, voor de Vijzelstraat, om alsnog te vieren dat-ie eind december helemaal was opgeknapt. Er zijn allang weer nieuwe straten opgebroken. Dat belooft nog heel wat feestjes.

Het wereld- en stadsgebeuren leverde weer een bijzondere krant op. Veel leesplezier.

De redactie

cover De nieuwe VijzelCourant no. 1, 2022

De nieuwe VijzelCourant no.1, 2022

En het eerste nummer is weer de buurt rond gegaan. Voor mensen buiten de buurt is nu ook digitaal in te zien waar we verhaal haalden.

We struinden de straten af op zoek naar hoe het initiatief de Kapsalon van de Kleine Komedie is verlopen. Kan het schaken wel doorgaan op het Max Euweplein? Hoe ervaart een jonge filmploeg onze buurt? De verbouwing van De Nederlandsche Bank bezorgde Felix Rottenberg een avontuur. De buurtboekenkasten lopen goed in de buurt, wie zitten daar achter. De oudste speeltuin van Nederland, U.J. Klaren krijgt een permanent gebouw; waarom nu pas? Hanneke Groenteman houdt niet van toneelspel in het dagelijkse leven en legt dat uit. Mooie gevelreclame in Amsterdam in kaart gebracht. Ig Henneman is tot ridder geslagen, ze vertelt ons hoe dat gekomen is. Marianka Halters naait de mooiste kostuums in haar atelier en stapt met haar verhaal even uit de coulissen. Bakken groen voor de bijen en vlinders, een buurtbewoner treft zijn voorbereidingen. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt ons voor de crypto’s. En… Marcelle kookt sous vide thuis. We sluiten af met een borrel bij café de Wetering.

Kortom de antwoorden en onderbouwingen vind je in de krant, veel leesplezier.

Mede mogelijk gemaakt door de adverteerders:
NextFin, FlorisTilanus, Gijzelgracht.nl, De Nederlandsche Bank, atelier ’t sieraad, Aurora, BODYSPICE, prre*, café-Mulder, Leidseplein, architectenbureau Vroom, Jan Star, gemeente Amsterdam, abs actual Business Services, Mail & Female, NEL, patisserie Holtkamp, Utrechtsestraat, De Nederlandsche Bank, café restaurant De Bazel, De Groenwinkel, Huid medisch centrum, mail en female, Douglas Delights.

En onze vaste sponsors, Stadsdeel Centrum, Stadsgoed NV, jojanssen producties & prre*

2021, jaargang 3

De nieuwe VijzelCourant no.4, 2021

Editie vier, wel 40 pagina’s, is half november door alle brievenbussen van postcode 1017 gegaan. Onze bezorgers brachten daarmee ontspanning, inzicht in wat speelt, wat gaat komen en wat is geweest in Amsterdam-Centrum.

Het is de laatste editie van 2021 die we met veel plezier hebben gemaakt. Een fijne groep redactieleden en medewerkers zijn met veel liefde voor het vak enthousiast aan het werk gegaan om deze, soms wat sombere dagen, kleur te geven met verhaal en beeld om ons heen.

We hebben weer een donatie ontvangen, veel dank daarvoor!
Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We wensen iedereen veel leesplezier
en heerlijke feestdagen samen.
Tot in het nieuwe jaar, zorg goed voor elkaar, De redactie.

We kunnen niets zonder onze adverteerders & sponsers, we noemen ze graag: NextFin, NieuwAmsterdamshuys.nl, FlorisTilanus, Gijzelgracht.nl, ABS, atelierhetsieraad.nl, Aurora, cafemulder.eu, bodyspice.nl, prre*, café-Mulder, www.stadsgoed.amsterdam, kerstbomenamsterdam.nl, mail&female, Freshslaap, airbnb, Leidseplein, museum Van Loon, architectenbureau Vroom, Tinkerbell, Jan Star, PianoServices, Domus Magnus, Sportcity, brasserie NEL, gemeente Amsterdam

cover De nieuwe VijzelCourant no.3, 2021

De nieuwe VijzelCourant no.3, 2021

Editie drie geeft je, naast ontspanning, weer inzicht in wat speelt, wat gaat komen en wat is geweest in postcode 1017 van Amsterdam-Centrum. We hebben ook deze editie met veel plezier gemaakt en ons goed kunnen uitleven in onze verschillende professies. Wat zijn we met een fijne groep redactieleden en medewerkers. Allen hebben liefde voor het vak en gaan enthousiast erop uit om verhaal te halen.

We kunnen niets zonder onze adverteerders, veel dank aan:
Patiserie Holtkamp, BIZ Utrechtsestraat, Café Mulder, Bodyspice, Valuas Zorggroep, Nexfin, airbnb, architectenbureau Vroom, Bloemist Jan Star, atelier ’t Sieraad, speelgoedwinkel Gone with the wind (aangeboden door een De nieuwe VijzelCourant lezer, dank!), Mail & Female, Domus Magnus.
En natuurlijk onze vaste sponsors:
Stadsgoed NV en de Gemeente Amsterdam, stadsdeel Centrum

En… de eerste donateurs hebben een spontane donatie gedaan voor het leesplezier, zoals ze dat omschreven. Fijn dat ons werk zo gewaardeerd wordt.
We wensen iedereen veel leesplezier.
De redactie.

Cover De nieuwe VijzelCourant no. 2, 2021

De nieuwe VijzelCourant no.2, 2021 door de brievenbussen in week 19 & 20.

De tweede editie van de papieren krant is voor Pinksteren overal bezorgd in het postcodegebied 1017, centrum Amsterdam. Onze bezorgers, zie ook ‘Over ons’, brachten alle huishoudens tweeëndertig pagina’s vol met nieuws, interviews, historie en meer over de 1017-buurt. In ons archief vind je een overzicht van onze eerdere uitgaven.

Met dank aan: Mail & Female , Nicolaas IJzerwaren, De Nederlandsche Bank, Bodyspice, cafe – restaurant De Bazel, Aurora Kontakt, café Mulder, rederij Prinsengracht, Stadsgoed, Biz Utrechtsestraat, architectenbureau Vroom , Nieuw Amsterdams Huys, Gemeente Amsterdam en Stadsgoed NV.

no. 1 De nieuwe VijzelCourant door de brievenbussen in week 7

Nieuw jaar, nieuw elan en nieuwe vormgeving

We zijn trots op en zeer blij met onze nieuwe huisstijl. De nieuwe uitstraling sluit helemaal aan op onze doelstelling; onafhankelijk verslag doen en interessante, opzienbarende, historische en vooral menselijke verhalen brengen uit postcodegebied 1017. In de krant tekenen we de verhalen op, geïllustreerd met mooie beelden, en delen die met de buren.

En… nieuwe redactieleden

We verwelkomen graag onze nieuwe redactieleden Merel Kraaijenbrink en Marcelle Simon Thomas. Merel gaat voor ons de straat op om te kijken waar mooie en nuttige spullen te koop zijn. En Marcelle houdt van koken. Ze deelt graag haar culinaire uitspattingen met vrienden om vervolgens haar kookavonturen weer met ons te delen.

We hebben nummer 1 van 2021 met veel interesse en plezier in het vak gemaakt. We hopen dat de krant ook naar jullie zin is en wensen jullie veel leesplezier.

2020, jaargang 2

no. 4 De nieuwe VijzelCourant

De vierde en laatste editie van 2020 is in week 47 verspreid in Amsterdam-Centrum. Een extra dikke met 32 pagina’s. In dit nummer onder andere aandacht voor de vernieuwing van de bruggen in de Vijzelstraat. Een interview met buurtbewoner Willem van Bennekom door Ton Schimmelpennink. En een gesprek met Marjolein Bierens over haar boek Hotel Schiller, dat zich afspeelt in het interbellum. Redacteur Jeska Verstegen zoekt naar de verborgen groene wereld in de stad en doet daarvan verslag. Jolanda Janssen geeft een overzicht over ‘de volhouders’, ondernemers die 50 jaar of langer in het centrum gevestigd zijn. En natuurlijk lokaal nieuws zoals de renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. (de ontwikkelingen bij verwijderen, is dubbelop)
Naast de vaste rubrieken als agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat en shoppen.

Met dank aan: Floris Tilanus, Stadsgoed, De Nederlandsche Bank, Het Leidseplein, eetcafe de Fles, Tinkerbell, Utrechtsestraat, Ping He art, uitgeverij Meulenhoff, architectenbureau Vroom, Bodyspice, Meat & Greek, Aurora, Domus Magnus, Jan Star, Kwekerij De Rooversbroek, Kerstbomen Amsterdam, Mail & Female, fysiotherapiepraktijk Hans van Rijswijk

no. 3 De nieuwe VijzelCourant

De derde editie van De Nieuwe VijzelCourant van 2020 is in week 32 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen de Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. In dit nummer onder andere aandacht voor de markt op het Amstelveld, trouwe bezoekers van café Krom, Friends of Art verandering van naam maar dezelfde mooie ansichtkaarten en posters aan de Keizersgracht, Schaken op het Max Euweplein, toerisme in Amsterdam, verborgen parels bij het Stadsarchief, haar laten knippen bij de kappersakademie, de krentenbol van columnist Felix Rottenberg en mooi recept van restaurant Senses.
Dat allemaal naast de vaste rubrieken: agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat, shoppen en een prachtige illustratie van Floris Tilanus.

no. 2 De nieuwe VijzelCourant.

De tweede editie van De Nieuwe VijzelCourant van 2020 is in week 18 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. De verschijningsdatum hebben we met een paar weken vervroegd in verband met het coronavirus. Het leek ons juist in deze tijd fijn om buurtberichten op de mat te vinden. In dit nummer onder andere aandacht voor de sluiting van boekhandel Schimmelpennink, de start van de bouw van de Vijzelgrachtgarage, 100 jaar cafe Mulder, de glas-in-loodramen van het Paradiso, de historie van het Cineac-gebouw, wonen op een filmset, een expert in slaap,  en RainCouture. Rain Couture en de renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein.
En natuurlijk weer de vaste rubrieken als agenda, zo was het toen / zo is het nu, citaat van de straat en shoppen.

no. 1 De nieuwe VijzelCourant

De eerste editie van het jaar 2020 is in week 8 verspreid in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. We lichten er wat onderwerpen uit: renovatie van de De Nederlandsche Bank op het Frederiksplein. Mezzosopraan Merel Huizinga, won de prijs Amsterdammer van het Jaar 2019. Restaurant Pasta e Basta, die dit jaar zijn 25 jaar jubileum viert en een recept deelt. Ton Schimmelpennink van boekhandel Schimmelpennink vertelt over de gevallen mannen op het Weteringcircuit op 12 maart 1945. En zoveel meer.

2019, jaargang 1

no. 4 De nieuwe VijzelCourant

De laatste editie van het het jaar is verspreid in de eerste week van december 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. Met in dit nummer onder meer aandacht voor de verhuizing van Galerie Lieve Hemel. Boekrecensie van boekhandel Schimmelpennink. Stichting Gijzelgracht is in ruste gegaan nu de metro Noord/Zuidlijn een jaar soepel loopt. Illustrator Floris Tilanus tekende 1001 nacht in de Utrechtsestraat eind november en pakt het in januari weer op. Interview: Leve de Leidse, waar het fijn wonen is. We kijken met Historie bij het Deutzen Hofje. Fotoreportage zo was het toen / zo is het nu: de Reguliersgracht. En als bijzondere buurtgenoot Cees Schreurs aan het woord. Reportage over het Seemannsheim en het Stadsdorp Wetering+ . Shoppen in de buurt: vitamines bij The Natural Health Compagny, mannenkleding bij Black Body. Mooie klusspullen bij IJzerhandel Filet en een trui tegen de kou bij in Amsterdam we trust. Tot slot een mooie olie van Casa Del Gusto. En… in de rubriek uit het vat laten we ons verrassen door antieke wijnen bij Antique Wines Amsterdam in de Weteringbuurt. Ook voor een enkele bloem kan je terecht bij Flowers loves me in de Kerkstraat, vertelt Byoungsung in het ondernemersportret. Voor van lijf en leden brachten we een bezoekje aan de City Street Spa. Dan gaan we de keuken in met een heerlijk recept voor degenen die knoflook niet schuwen van Garlic Queen. Tot slot: hoe smaakt de koffie bij Village Bagels en welke kranten zijn er? Je leest het in onze krant die daar ook ligt.

no. 3 De nieuwe VijzelCourant

Verspreid vanaf 29 augustus 2019 in Amsterdam-Centrum tussen Leidsegracht en Amstel en tussen Singel en Singelgracht. Met in dit nummer onder meer aandacht voor de sluiting van Panini aan de Vijzelgracht. Boekrecensie van boekhandel Schimmelpennink. Reportage over Veilinghuis de Zwaan. Stadshoning te koop bij het Mercure Hotel. Shoppen: fietsbellen van Het Zwarte Fietsenplan, luxe luchtje bij A.A. Knoop Antiques, Decoration & Fine Arts, Delfts blauwe tegels bij Kramer, fijne windmolen van Tinkerbell en mooi papier bij Vlieger. En weet wat onder de kurk zit, weet je het niet vraag het Van Bakel & Cavé wijnhandel. En een heerlijk recept voor de ceviche van zeebaars van visrestaurant John Dory. Hoe smaakt de koffie bij Morlang en welke krant is er te lezen? En zoveel meer, veel plezier ermee.

no. 2 De nieuwe VijzelCourant

no. 1 De nieuwe VijzelCourant